Veiskille

nuno-sorprendera-1

Vi står midt i et veiskille. Klubben vår er inne i noe som viste seg å være en svært komplisert salgsprosess, hvor alle vil ha en del av kaka, men ingen vil gjøre noe for det. Bankia sitter på den ene enden av border, Peter Lim og president Salvo på den andre. I mellom disse to ligger Generalitat Valencia og Fundación å spreller med bena. Salget går ingen vei. Jeg vet ikke hvem som er ond eller snill lengre, denne situasjonen er for kaotisk. Det eneste jeg vil er at Peter Lim skal få kjøpt klubben, slik at vi er sikret økonomisk.

Til tross for salgssituasjonen meldes det fra ulike medier (også med ulik troverdighet) at spillere står å venter på at salget av klubben skal gå i orden. Blant disse spillerne blir Enzo Pérez, Javi Espinosa og Dani Ramírez nevnt. Det eneste som er sikkert er at lengden på salgsprosessen ikke er positivt med tanke på overgangene som står på vent. Spillerne har ikke signert noe ennå, noe som betyr at andre klubber kan komme å snappe dem.  I tillegg må denne salgsprosessen gjøre spillere som står klare usikre på om de vil bli med i dette galehuset.

Det har lenge ligget i luften at Pizzi ikke fortsetter neste sesong, noe som for meg er helt greit. Argentineren hadde ikke noe bedre poengsnitt en sin forgjenger Miroslav Djukic. Noen vil kanskje føle at Pizzi ikke fikk en ordentlig sjanse. Han kom tross alt inn i en vanskelig tid, inn til en spillergruppe uten motivasjon. Etter Pizzi ble ansatt ble spillet på banen ble bedre, men poengene uteble. Fotball er et spill som baserer seg på poeng, klubber blir ikke belønnet med stilpoeng.

Inn for Pizzi kommer etter all sannsynlighet portugisiske Nuno Espírito Santo, nok en trener uten erfaring fra en storklubb. Han tokk riktignok lille Rio Ave til en respektabel 7. plass i den portugisiske ligaen for et par år siden, men det lukter ikke svidd av den grunn. Det som begeistrer meg mer er hvordan trenerstilen til den gamle keeperen beskrives. Nuno er kjent for å ha en autoritær lederstil, noe jeg tror kan passe oss godt. Det har ikke akkurat vært noe “respect my authority”-typer i klubben i det siste. Miroslav Djukic og Pellegrino kan knapt kalles ledere. Hvilken leder-tilnærming Unai Emery hadde er ikke godt å si, men jeg oppfatter han ikke som veldig streng. Ernesto Valverde er kanskje unntaket. Han hadde kontroll på laget sitt. Med kontroll fikk Valverde også resultater. Dette håper jeg Nuno også får i sin tid som Valencia-trener.

I tillegg til lederstilen virker Nunos spillestil å være interessant. Han er kjent for å ha stort fokus på de defensive oppgavene. Hans forsvar i Rio Ave var godt strukturert og opererte som et godt kollektiv. Klubben var relativt gjerrige forrige sesong, med 35 (et snitt på mål 1,16 per kamp) baklengs på 30 kamper. For å sammenligning slapp Valencia inn 53 (et snitt på 1,39 mål per kamp) på 38 kamper forrige sesong.

Problemet til Nuno og Rio Ave har vært i den motsatte enden av banen. Rio Ave satte kun 21 baller bak motstanderens keeper  forrige sesong. I tillegg har hjemmestatistikken vært elendig. Rio Ave har kun plukket 11 poeng på 15 hjemmekamper (ligaens verste), noe som tyder på at klubben har med andre ord store problemer med å føre kampen. På bortebane har klubben vært ligaen 5. beste lag, kun slått av Porto, Benfica, Sporting CP og Estoril. På de 15 bortekampene plukket Rio Ave hele 21. poeng.

Greit statistikken gir ikke akkurat frysninger på ryggen, men man må tenke på at Rio Ave er en klubb med begrenset spillermateriale. Jeg tror at Valencia kan forbedre seg mye fra neste år med et godt organisert forsvar. Dette har vært det svake leddet i klubben siden Rafa Benítez sin tid.

Under Nuno har Rio Ave angrepet med et voldsomt tempo når de først har vunnet ballen. De ønsker å ta motstanderen ute av balanse. Å stange mot forsvaret har Valencia prøvd de siste årene, uten stort hell. Det er i de kampene hvor laget får angrepet med høyt tempo mot uetablert forsvar som har fått meg til å hoppe i stolen. Eksempler på slike kamper er bortekampene mot Real Madrid og Barcelona, hvor Valencia vant heroisk på Camp Nou og fikk et godt uavgjortresultat i Madrid. Nuno er med andre ord en interessant type som blir spennende å følge fremover.

Det som bekymrer meg i større grad er at Peter Lim ønsker å bidra litt mer i den sportslige delen av klubben enn hva jeg mener en klubbeier skal gjøre. Hans vennskap med Jorge Medes er heller ikke noe jeg er særlig begeistret for. Det er gode grunner til at Jorge Mendes er godt kjent, og ikke alle er positive. Jeg kan blant annet nevne Manchester Uniteds kjøp av Bebé, en handel som Jorge Mendes fikk en fin kontoutskrift av.

Peter Lim burde heller konsentrer seg om oppkjøpet av klubben som ikke er ferdig ennå. Når/om salget blir ferdig blir  neste sesong skikkelig spennende. Om klubben ender med å ikke bli solgt står igjen klubben i fare for konkurs (teoretisk). Salget ser jeg på som en nødvendighet for at klubben skal kunne feire sin 100-års dag som La Liga klubb. Det hadde også vært en bonus om klubben kunne feire denne dagen på Nou Mestalla.

La oss håpe at klubben situasjon løsner de neste ukene. La oss håpe på at Peter Lim blir en klok klubbeier som ivaretar klubben og fansens interesser. Jeg tror fremtiden kan bli lys, men det er fortsatt et godt stykke å gå. Vær tålmodig. AMUNT.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.