Intervju med Carlos Bosch, Superdeportes redaktør

Superdeporte, Valenciaregionens egen sportsavis, fylte 20 år for noen dager siden. I den anledning tok Chescandinavia turen innom redaksjonen for å høre hva Carlos Bosch, redaktøren, mener om lagets tilstand og framtid. Og selvfølgelig høre litt om selve avisen, som fokuserer på Los Che.

Opprinnelig skrevet at Pål Ødegård

Carlos elsker rock, illustrert med hans faste bilde i Superdeporte. Foto : Superdeporte

“Alle ler av meg fordi jeg fordi jeg er annerledes, og jeg ler av dem fordi de alle er like” – Kurt Cobain. Sitat som daglig står ved Carlos Bosch’ leder i Superdeporte.

OM SUPERDEPORTE

Superdeporte ble stiftet 1 mars i 1993 av Vicente Bau, Joan Carles Martí og Paco Nadal. Martí er inneværende direktør, mens de to andre er blant regionens mest meritterte journalister.

Avisen selger 70.000 trykte utgaver daglig, og i tillegg noen tusen i .pfd-format. Nettsiden har besøk av intet mindre enn 90.000 hver dag. Valencia Club de Futbol fyller de fleste sidene, men avisen dekker også Levante UD, samt byens habile basketlag, Power Electronics. Og i tillegg til toppfotball, informerer de også innbyggerne om aldersbestemt fotball, og flere andre idretter.

Avisen er en del av Editorial Prensa Ibérica, og samarbeider tett med byens to andre generelle aviser, Las Provincias og EMV Levante, som holder til i det samme bygget i sydøstlige Valencia.

Carlos Bosch tar imot undertegnede i lobbyen, før han geleider meg gjennom den enorme redaksjonen, som er åpen og hvor rundt tredve personer knatrer løs på tastaturer. Det eneste rommet utenom er redaktørens kontor, som også fungerer som møterom. Her setter vi oss ned. Eller, rettere sagt, undertegnede gjør det. Carlos, en liten og kraftig mann, er i konstant bevegelse. Han trommer med to kulepenner på bordplata, samtidig som han skifter sittestilling omtrent hvert femte sekund.

Penya Chescandinacia : – Så, hvor lenge har du jobbet her? Og hva gjorde du før du kom hit?

Carlos Bosch: – I seksten år nå. Jeg gikk rett fra skolen og hit, og har ikke gjort annet. Valencia er livet mitt, så da avisen trengte folk, nølte jeg ikke ett sekund med å takke ja. Ikke har jeg tenkt meg noen andre steder heller, så lenge Superdeporte eksisterer.

PC : – Du har også et daglig panelprogram på lokal-kanalen? Og er redaktør her? Mye å gjøre?

CB : – Ja, det stemmer. Ser du det? Ja, og jeg er også ofte på radio. Jeg bor nesten her. Vi kaller redaksjonen for gruven, fordi vi nesten ikke ser daglys annet enn når vi er ute for reportasjer. I denne bransjen er det sånn, det skjer noe hele tiden, og konkurransen er stor. Med de sosiale mediers inntog har du ikke lenger frist til pressa går, men mye som helst må være på eteren for fem minutter siden. Og som redaktør må jeg jo være til stede hele tiden.

PC : – Avisen er litt tabloid, er den ikke? Mange store bilder, og ikke like faktabasert som Las Provincias og EMV Levante?

CB : – Tabloid er den ikke, men jeg skjønner hva du mener. Det var et bevisst valg for å skille oss ut. Se bare på de andre, som Marca, AS og Sport! Er de mer eller mindre tabloide? Layout og design er laget med hensikt, slik at vi skiller oss ut i avishyllen, og vi ville druknet om vi lignet på for eksempel El Pais!

INSTITUSJONSKRISEN

PC : – Over til klubben. Nå har de ikke noe beslutningsdyktig styre. Hva tror du om dette vakuumet, og ikke minst, hvilke av utfordrerne er det mest aktuelle til å ta over? Da tenker jeg altså på “Savia Nueva” og “Sempre Valencia”.

CB : – Altså, først må klubben velge én vei, og gå for den. Det kan diskuteres i det uendelige hva som er best, men de må uansett bestemme seg, og ikke ombestemme seg uken etter. Det er uheldig i forhold til alt. Sponsorer, eventuelle investorer, banker, spillere… Utfordrerprosjektene som du nevner er i og for seg gode og seriøse, men hva kan de forandre? Om de ikke beviser at de har med seg en investor som beroliger bankene, er vi like langt. Uansett hvilken plan som blir valgt, må den ha støtte og substans.

PC : – Men er det realistisk å vente på at en rik onkel skal komme med pengesekken?

CB : – Nei, det har jo historien vist. Klubben må først få et stabilt beslutningsorgan på beina, og få forme det slik at alle rundt blir beroliget om at det er seriøst. Ikke minst ovenfor bankene.

PC : – Det har vært snakk om demokratisering av klubben også. Er det en løsning?

CB : – I mine øyne, nei. Vil det bringe stabilitet, berolige Bankia og tiltrekke investorer at uansett hvor mange aksjer du eier eller kjøper, så har du bare én stemme? Nei, stikk motsatt! Se på ligaer der fansen tar beslutningene, som i Argentina. De er blakke, ustabile, og overlever kun ved konstant å selge sine beste spillere.

BRAULIO OG SPILLERKJØP

PC : – La oss snakke om Braulio og spillerkjøpene. Han får jo mye pepper for at han kun leter i Frankrike. Har klubben nok speidere? Bør de ikke lete mer i for eksempel Latin-Amerika, som da Jonas ble snappet?

CB : – Braulio er ikke alene om å speide spillere. Men folk må være klar over hvor tøft det er. Konkurransen er enormt stor, og Valencia har som kjent ikke økonomiske muskler til å hente de beste, unge talentene. Argentina har et lavt nivå om dagen, og Brasil har blitt et dyrt marked. De fleste ligaene i verden har et for lavt nivå i forhold til det Valencia krever, og de få som kommer gjennom har havnet på blokka til rikere klubber lenge før de gode nok på dette nivået. Frankrike har et nivå som er oppimot det Valencia trenger, så det er en naturlig plass å lete.

PC : – Hva med Ignacio Scocco?

CB : – Hvem?

PC : – Han er spiss på Newell’s Old Boys, og toppscorer.

Carlos kauker nå på en ute i salen, og en ung journalist kommer inn. Carlos spør om han kjenner til Scocco. Gutten svarer at han er Argentinas beste om dagen.

CB : – Hva koster denne “Nacho” Scocco da?

PC : – Rundt €5 millioner. 27 år, som er ungt i forhold til pris og scoringsfrekvens, vil jeg tro. Italiensk pass også.

CB : – Men skal Valencia bruke penger på ham, må de selge Soldado. Og Soldado kan de ikke selge! Joda, om en klubb blir nødt til å selge ham om tilbudet er godt nok, så må de jo det. Men de må være sikre på at en erstatter leverer! Helt sikre! For Valencia har ikke råd til en flopp på topp!

PC : – Men har Braulio vært god nok der?

CB : – Nei. Han har kupp som Jonas, ja. Men han har feilet med Piatti og Victor Ruíz. De kostet mye penger, og hva har de gitt oss? Det blir umulig å selge de videre for den samme summen.

PC : – Men alle klubber treffer vel ikke med alle sine spillerkjøp? Man må vel regne med litt avskriving på sånt? Piatti virket jo som et røverkjøp da han ble hentet? Og Ruíz var jo et av Spanias største talenter på plassen?

CB : – Jo, men Valencia har ikke råd til å feile i sin situasjon. Og der må ta Braulio ta ansvaret! Altså, det er ikke hans skyld alene. Kjøpene av Gago, ansettelsen av Pellegrino, og det å ikke oppdage hva de hadde i Isco var andres skyld også. Men Braulio er medansvarlig, det kan han ikke stikke under en stol!

PC : – Har klubben kanskje handlet feil i forhold til typene laget trenger også? Kjøpet av Fernando Gago, for eksempel, var jo ikke akkurat den profilen Braulio først lette etter? Og Tino Costa faller jo også litt mellom posisjonene i forhold til styrker og svakheter?

CB : – Gago er en spesiell sak. Men Tino? Ja, han passer kanskje ikke helt inn. Men både Emery, Pellegrino og Valverde har brukt ham jevnlig. Det tror jeg ikke er tilfeldig. Jeg mener også treneren har uhyre mye å si. Se hvordan Parejo har blomstret opp! Og han har klart å få Mathieu til å bli en habil midtstopper, og selv Ruíz på defensiv midtbane. Det er utrolig viktig med en trener som får det beste ut av spillerne, og jeg håper at klubben klarer å beholde ham!

OM DRIFT OG FANS

PC : – Hva med klubbens andre områder, som marketing og kommunikasjon? Er det de rette folkene i administrasjonen? Mange mener at Valencia er antikke i forhold til akkurat dette, når en engelsk andredivisjons-klubb virker å ha et bedre tilbud til fans og sponsorer? Er klubben god nok i forhold til å nå utenlandske fans som ikke kan spansk?

CB : – Hvem sier det? Har disse engelske klubbene innhold på spansk?

PC : – Vel, la oss si at jeg sier det. Om de engelske klubbene har innhold på spansk, vet jeg ikke. Men jeg tenkte mer på at Valencia tross alt har utrolig mange tilhengere, spesielt i araberlandene og i Indonesia. Og jeg tenkte mer på at presentasjon og lignende er mer strømlinjeformet. For eksempel har jo den offisielle nettsiden og VCFPlay veldig lite innhold på engelsk? For eventuelle investorer er det kanskje også en “turnoff”?

CB : – Mulig du har rett, det kan jeg ikke svare på. Og saker og ting kan alltids bli bedre i klubben. Men jeg vet at de jobber utrolig mye. Tross alt har jo TV-kanalen kommet på plass, og jeg vet de jobber med å forbedre seg på disse feltene. Problemet er igjen økonomi, og nå i det siste, mangel på styring.

PC : – Hva med fansen her? Er de for kresne?

CB : – Syns du det?

PC : – Nei, jeg spør deg. Men det er vel ikke ukjent at flere mener det?

CB : – Kanskje. Men husk at det å forlange mye ikke nødvendigvis er negativt. Det skaper også vinnerkultur. Presset må være høyt om vi skal være der oppe!

PC : – Curva Nord er jo av samme oppfatning. At folk heier for lite i medgang, men piper for lett i motgang. Kan Curva Nord endre dette? De har jo gjort en forskjell, for å si det sånn.

CB : – Ja, det er sant. Men alle er ikke unge gutter som klarer å synge kampen gjennom. Mange tusen av de faste på Mestalla har hatt sesongkort i årtier, og er de som virkelig gir klubben billettinntekter. De er like mye fans de også.

PC : – Jeg hørte at du hadde en finger med i spillet angående opprettelsen av Curva Nord?

CB : – Hvem sier det?

PC : – De selv. Paco Rausell (Curvas talsmann).

CB : – Ahh, ja. Og hva sa han om meg?

PC : – At du var nøkkelen for at klubben aksepterte opprettelsen.

CB : – *smiler* Ja, det var ikke bare meg, da. Men de kontaktet meg, og presenterte prosjektet sitt. Jeg syns det var en kjempeidé, og ble litt meklingsmann opp i mot klubben. Forståelig nok var jo klubben bekymret for sikkerheten, så det var en lang prosess.

PC : – Men de har blitt en suksess.

CB : – Utvilsomt. De gjør meg utrolig stolte, og er en severdighet i seg selv på stadion!

PC : – Er de så apolitiske som de selv sier? For eksempel boikotten for å slippe streng bevoktning var jo ganske drastisk?

CB : – Om det var for drastisk vil jeg ikke si så mye om. Det er uansett løst, heldigvis. De kan ha medlemmer som gjør ugang, eller ytrer uheldige politiske meninger, ja. Men de er disiplinerte som gruppe, og vet at de kan miste alt de har bygget opp om de går over streken. Husk at det stort sett er snakk om unggutter som er arbeidsledige, eller studenter med få utsikter til jobb etterpå. Det må man ha i mente!

PC : – Til slutt : Har du hørt om oss før?

CB : – Ja, selvfølgelig! Dere var jo i Trondheim. Og i Gøteborg i finalen også, ikke sant? Vent litt, så skal jeg vise deg noe!

Her stopper intervjuet, og Carlos gir meg et scoop som dere snart får lese her på Chescandinavia.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.